AQUEST BLOG S'HA MIGRAT A WORDPRESS, lluisfuentes.com

dilluns, 18 de juny del 2012

UNA NOVA EUROPA ÉS POSIBLE

François Hollande, flamant President de la república francesa ha dut el Partit Socialista gal a una de les més clamoroses victòries del socialisme democràtic arreu d'Europa. Amb un recent elegit govern en marxa i orientant una nova visió de la política i l'economia a Europa, basada en el creixement, Hollande ha escombrat els seus rivals conservadors assolint una incontestable majoria absoluta.

Majoria absoluta del Partit Socialista

Mans lliures doncs, per un home que ha sabut reiventar-se deu anys després de ser considerat un cadaver polític al front d'un Partit Socialista al que ha tornat el màxim esplendor social i polític, i duent la socialdemocracia a controlar gairabé tots els estaments de govern del país; dels municipis i regions, l'Assemblea Nacional, el Senat, l'Elisi o Matignon, seu del govern francés.

El PSF ha assolit una còmoda avantatge que el permetrà no haver de dependre de possibles aliats de l'esquerra i arrenca més de 100 escons en mans de la dreta de la UMP; desorientada des de l'escapçalament del seu gran lider, Nicolas Sarkozy.

Els analistes assenyalen com a fets històrics d'aquesta escomesa electoral una abstenció record del 44% de l'electorat (mai vistes en unes eleccions legislatives) i l'entrada amb 3 escons de l'extrema dreta del Front Nacional, tot i que la seva lider, Marine Le Pen, a Henin-Beaumont (nord del país) ha estat batuda pel candidat socialista i no ha assolit la meta de seure a l'Assemblea Nacional.

Una altra de les grans derrotades de la jornada electoral ha estat  Segolene Royal a mans del candidat socialista disident Olivier Falorni a la regió de La Rochelle (oest del país), qui va comptar amb l'insospitat suport de l'actual primera dama, Valérie Trierweiler, periodista de gran prestigi.

Els resultats definitius mostran una roja assemblea:

Esquerra parlamentària:
PARTIT SOCIALISTA (i socis del DVG) - 300 escons (dels 204 de l'any 2007) -
ELS VERDS - 18 escons
FRONT D'ESQUERRES - 10 escons 
MRC - 2 escons
PARTIT RADICAL D'ESQUERRES - 13 escons

Dreta parlamentària:
UMP (i aliats del DVD) - 206 escons (dels 320 de l'any 2007)
NOU CENTRE/ALIANÇA CENTRISTA -  14 escons
MODEM (centre) - 2 escons
PARTIT RADICAL VALÓ -  2 escons
FRONT NACIONAL (extrema-dreta) -  2 escons
Altres de dreta -  1 escó

La lectura que podem fer d'aquestes eleccions pot tenir diversitat de barems, però a títol individual, i com a socialista, em quedaria amb dues:

* Europa veu amb esperança que les retallades de l'estat del benestar, les privatitzacions massives, la destrucció de llocs de treball, l'austeritat extrema i les legislacions que empobreixen els drets i llibertats de les persones, tenen un seriòs rival a França. Hollande aposta per donar un nou impuls a Europa, basat en el creixement, la consolidació de mesures de caire social, l'aposta per noves oportunitats laborals i la confiança amb la societat.

* Davant l'èxit del socialisme francés, la gran davallada del partit socialista germà a Grècia, el PASOK, que amb un 12% de suport electorat, córrer el risc de ser testimonial ben aviat, fruit de la poca voluntat social, escasa transparència, endogamia dels seus liders i pels pactes mirant únicament a la dreta, sempre sota la proclama clàssica de la responsabilitat d'un partit fet per governar. I és aquí on convido a alguns liders i companys socialistes catalans a reflexionar, en lloc de crear corrents o d'enrocar-se en si mateixos. Sempre és bo veure el futur que pot arribar en un mirall proper...

Més informació detallada sobre els resultats de les legislatives franceses a:

http://www.lemonde.fr/resultats-elections-legislatives/