AQUEST BLOG S'HA MIGRAT A WORDPRESS, lluisfuentes.com

dimecres, 5 de setembre del 2012

EL DRET A LA POBRESA...

Defensa persones sense sostre

Recentment, en un viatge a la localitat de Bologna (Itàlia) convidat pel Partito Democratico (PD), una sort de partit socialista a la italiana, vaig tenir l'oportunitat de conéixer una realitat de voluntariat social que vull compartir amb els lectors i lectores que s'apropin al meu blog.

El recinta firal de Bologna acollí una edició més la Festa dell'Unittà, un event organitzat per l'esquerra italiana on a més del debat i la trobada de caire polítics, hom pot descobrir racons i indrets destinats a la lluita social, al treball per la cohesió i la justícia, mitjançant la ubicació de casetes d'entitats i associacions afins als col·lectius d'esquerres.

Un d'aquests espais l'ocupava una entitat que, com no, l'integren persones voluntàries. L'Associazione Avvocato di Strada (Associació Advocats de Carrer) és una realitat social que respon a unes necessitats d'una societat que, al menys en aquesta ocasió, sembla haver trobat resposta en un col·lectiu concret de ciutadans i ciutadanes; els professionals del dret.

L'associació tutela gratuitament, des d'una visió legal, a aquelles persones sense sostre que viuen a la ciutat on sigui present una seu de l'entitat. Així, tota persona sense recursos i sense sostre, amb problemes legals poden presentar-se sense previ avís a fer us dels diversos serveis de l'associació.

A l'activitat de l'entitat hi participen de forma voluntària advocats d'ofici i professionals del dret i la justícia que desitgin oferir de franc els seus serveis de consulta i assistència legal. La col·laboració de l'associació va més enllà de l'abast consultiu i cobreix tot el procés judicial i post judicial, quan en sigui el cas.

Aquesta iniciativa hauria de fer reflexionar institucions, organitzacions, empreses i governants en moments com els actuals en els que per primer cop, des de fa dècades, la pobresa toca a la porta de les nostres llars de forma progressiva.

Una resposta ciutadana, de caire social on el voluntariat recau en professionals lliberarls compromesos amb la causa de la defensa dels més necessitats, desemparats i desvalguts be mereix un reconeixement i si més no, la voluntat d'extendre més enllà de les fronteres d'un país, un exemple a seguir arreu.

I és que si aquells que tenim la sort de poder sobreviure i ensortir-nos no fem gestos i accions com aquesteso ben aviat viurem en una societat on alguns ens arrancaran fins i tot el dret a la pobresa...