EUROVEGAS: EL TRIOMF DE L'ESPECULACIÓ |
El primer que en ve al cap a l'hora de parlar del projecte del magnat Sheldon Adelson d'instal·lar a un emplaçament espanyol un nou epicentre del seu imperi és ¿ qui guanyarà la batalla d'Eurovegas, Barcelona o Madrid ?
Lluny del que es pugui pensar, soc del parer que la ciutat que en resulti guanyadora serà aquella on finalment no s'instal·li l'aberració euroespeculativa d'Adelson.
Llegint de manera freda els números principals del projecte ja n'hia per tremolar:
* 800 hectàrees edificables
* 4 hotels de luxe gegants amb capacitat per 3000 habitacions cadascun.
* 2 casinos colosals amb més 8300 màquines escurabutxaques.
* 3 camps de golf
* Múltiples sales de convencions i reunions
I tot això amb 7000 milions d'euros d'inversió en un mega projecte que hauria d'estar llest el 2016 en la seva primera fase.
Les veus a favor del projecte sorgeixen bàsicament del govern de CIU i del PP, partits que des de la dreta reivindiquen les oportunitats de futur, els ingresos i la capacitat de generació de feina. Fins ara, un sector del PSC (Baix Llobregat) es mantenia atent i proper a aquestes tesi, tot i que la contundència expressada pel seu Primer Secretari negant l'oportunitat del projecte suma el PSC als detractors d'Eurovegas.
I és que ja son veus molt representatives les que aboguen per liquidar aquest projecte i evitar la seva instal·lació a Catalunya. A la suma dels partits amb representació parlamentària a Catalunya, cal afegir col·lectius molt diversos com les associacions ecologistes, el Colegi d'Arquitectes de Catalunya, la Taula del Tercer Sector (amb més de 4000 associacions adherides) o la FAVB.
Una majoria creixent suma el rebuig generalitzat de la majoria de la població catalana i deixa en evidència els pretextes emprats pel govern de la Generalitat al cedir els terrenys del Parc Agrari del Baix Llobregat per ubicar-ne el complexe d'Adelson.
I és que hem de tenir presents els greus riscos que el projecte comporta i que no mencionen els defensors d'Eurovegas:
* Socials: clara proliferació de xacres com la ludopatia, l'explotació sexual de persones, tràfic de drogues o blanqueig de diners per les màfies son evidències d'altres indrets on s'han instal·lat complexes semblants.
* Econòmics: amb l'exemple del model espanyol dedicat a la cultura de la "totxana" símbol de la profonda crisi que vivim al nostre país, és lògic apostar per un model basat en l'especulació urbanística? Al marge de la suposada creació de llocs de feina promesos però no garantits, és segur l'expulsió de més de 1500 agricultors que viuen de forma directe de l'explotació agrícola dels terrenys del Parc Agrícola que perdrien la seva feina i el seu únic element de subsistència.
* Medi ambientals: la zona del Delta de Llobregat constitueix una zona on les aus en migració tenen punt de parada, fet que acabaria amb un dels ecosistemes vitals per moltes espècies animals. Constitueix una de les reserves d'aigua fonamentals per Catalunya que seria debastada donada la demanda colosal d'aigua que requereix el complexe.
I per qui no serveixin encara tots aquests arguments cal tenir present que Sheldon Adelson planteja un seguit d'exigències que establirien clares i flagrants trencaments de les normes jurídiques i legals, fomentan l'exempció i les diferències amb la resta de ciutadans:
- obligació d'accés lliure a les seves instal·lacions als menors, encara que se'ls prohibeixi jugar, fet que curiosament controlarien els empleats d'Adelson.
- Permesivitat de fumar a tot el recinte, creant una diferència molt perillosa que trenca amb les normes legals.
- Exigència de rebre completament de franc i sense despesa alguna els terrenys per part de les administracions, alhora que s'haurien de revisar les quantitats a abonar en concepte de fiscalitat com ara tases, impostos i pagaments a les hisendes.
Amb la diversitat d'ofertes turístiques que Catalunya serveix al llarg de l'any és indispensable per la nostra supervivència veure una aberració implantada als nostres terrenys a canvi de res ?